Volg ons:
  • Home
  • Workshops
    • Kankerpatiënten >
      • Impressie kookworkshop 1 november 2014
      • Impressie kookworkshop 2 mei 2015
      • Workshop 9 oktober 2015
      • Workshop 7 en 11 november 2016
  • Opdrachten
    • Brasserie Appel
    • Catering VUmc
    • Dolhuys
    • Inloophuis Kennemerland
    • Monte na Luz
    • Wereldkankerdag
  • Yoga retreat
    • Foto impressie Yoga Retreat 26-28 juni 2015
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner en bijgerechten
    • Smoothies en sapjes
    • Thee
    • Snacks en desserts
  • Nieuwtjes
    • Boekenkast
    • Nieuws
    • Restaurants / plekjes
    • Websites
  • Saskia en Marga
  • Contact
29 januari 2015
Nederlanders eten Hollandse pot
“Dit is Nederland ten voeten uit”, zegt hoogleraar Voedingsleer Martijn Katan in de Volkskrant, over dat Nederlanders 3 tot 4 dagen per week gewoon aardappels, vlees en groenten eten. Jongeren eten dan wel liever pasta dan aardappels. Daarna komt de Hollandse pot, gevolgd door een rijstmaaltijd. Vooral blijken jongeren wat lui omdat ze minstens 1 keer per week een kant- en klaarmaaltijd in de magnetron zetten. De grote meerderheid van alle Nederlanders doet dat 1 keer in de 2 weken. De rest van de tijd eten ze klassiek Hollands eten, 2 keer pasta en 1 keer iets met rijst.

Foto
16 december 2014
Lelijke groente wint terrein in supermarkt
Een wortel met een lelijke kronkel of twee 'benen', een kromme komkommer of een bleke appel. Het wordt steeds minder belangrijk hoe groente en fruit eruitziet. Bij de biologische supermarkten zijn deze afwijkende producten al een tijdje te vinden. Albert Heijn gaat deze 'buitenbeentjes', zoals het bedrijf ze noemt, nu ook goedkoper aanbieden. 

Foto
12 december 2014
Cook & Care ontvangt opnieuw subsidie
Stichting Roparun stelt vanuit de opbrengst van de Roparun voor 2015 geld ter beschikking voor Cook & Care voor het uitvoeren van kookworkshops voor kankerpatiënten.





Foto
11 december 2014
Bijdrage leefstijlfactoren aan kanker
In december 2014 publiceerde het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde een studie van een groepje vooraanstaand epidemiologen online. Ook KWF Kankerbestrijding besteedde aandacht aan dit onderzoek. Het betreft een studie naar de bijdrage van leefstijlfactoren aan kanker. Uit deze studie wordt onder andere duidelijk dat naar schatting 30% van alle kankergevallen onder volwassenen toe te schrijven is aan een ongezonde leefstijl. Roken levert de grootste bijdrage aan het aantal nieuwe kankergevallen (19%), maar de factoren niet-optimale voedingsgewoonten, overgewicht, alcoholgebruik en lichamelijke inactiviteit zijn samen even belangrijk als roken. Voorspellingen voor 2020 laten zien dat, onder andere, onvoldoende voedingsvezelinname en onvoldoende groente- en fruitconsumptie meer gaan bijdragen aan het ontstaan van kanker.

Foto
29 oktober 2014
Vleesloze maandag voor ambtenaren
Voor duizenden ambtenaren gaan hamburgers en kroketten op maandag in de ban. De ministeries van Buitenlandse Zaken, Defensie, Infrastructuur & Milieu en Sociale Zaken introduceren een Meat Less Monday, een maandag met zo weinig mogelijk vlees. In al hun overheidskantines wordt drie maanden lang op maandag vooral vegetarische maaltijden geserveerd. De overheid draagt zo een steentje bij aan dierenwelzijn en duurzaamheid, is de gedachte. De vier ministeries hebben het initiatief afgekeken van het Noorse leger, waar de maandag-met-minder-vlees al ruim een jaar met veel succes draait. 

Foto
26 september 2014
We eten niet meer wat normaal is
De Nederlandse consument weet niet meer wat een normale portie eten is. Dat komt doordat porties de afgelopen jaren steeds groter zijn geworden. Dat zegt professor Ingrid Steenhuis, hoogleraar Preventie op het gebied van de volksgezondheid aan de VU. Volgens Steenhuis is de groei van een porties zo geleidelijk gegaan dat mensen het niet doorhebben. "Neem bijvoorbeeld de plakjes voorverpakte kaas. Weinig consumenten zijn zich ervan bewust dat die steeds dikker zijn geworden." De uitdijende porties zijn een groot probleem. "Er is bewezen dat mensen van een grote portie meer eten. Dat werkt overgewicht in de hand terwijl de helft van de volwassen Nederlanders al te zwaar is", aldus Steenhuis.

Foto
11 september 2014
Vetrijke voeding veroorzaakt darmkanker via veranderende darmflora
Veranderingen in de samenstelling van de darmflora verklaren mogelijk waarom mensen die gewoonlijk veel vet eten een verhoogde kans op kanker hebben. Dat blijkt uit een Duits onderzoek dat op deze week online door Nature is gepubliceerd. Zij vonden dit verband in een studie naar de effecten van vetrijke voeding op muizen die door een mutatie in KRAS extra vatbaar gemaakt waren voor darmkanker.

Foto
7 augustus 2014
Diëten zorgt eerder voor depressie 
Mensen die vaak bezig zijn met diëten en hierdoor kilo's afvallen hebben een hogere kans op depressie. Dit blijkt uit onderzoek van de University College in Londen, waarvoor tweeduizend obesitaspatiënten zijn ondervraagd, zo meldt Daily Mail. Onderzoekers kwamen erachter dat afvallen de respondenten niet gelukkiger maakte.

Foto
16 juli 2014
'Hollandse kip' onverantwoord
De Reclame Code Commissie heeft geoordeeld dat Albert Heijn bij het promoten van Hollandse Kip, als vervanger van de plofkip, onjuiste informatie heeft verstrekt. Er wordt reclame gemaakt voor deze kip met mededelingen als '100 procent verantwoorde kip' en 'goede leefomstandigheden'. Volgens Wakker Dier is dit, gelet op de minimale verbeteringen in dierenwelzijn ten opzichte van de plofkip, onterecht. Zo leeft de Hollandse kip volgens Wakker Dier met 19 in plaats van 21 kippen op een vierkante meter en komt ze nooit buiten. De commissie gaf de dierenorganisatie gelijk.

Foto
24 juni 2014
Pas op voor gluten-vrij hype
Het schrap met glutenvrije producten is in korte tijd drie keer zo groot geworden. Het lijkt wel of niemand meer gluten durft te eten. Maar hoe gezond is het om gluten te mijden als je er niet allergisch voor bent? 

De glutenvrije markt is sinds 2006 met 170 procent gestegen. Maar slechts een klein deel - 1 procent van de Nederlanders - heeft echt een glutenallergie. Het merendeel doet het voor de gezondheid. 

Foto
15 mei 2014
Kinderen met morbide obesitas
Het aantal kinderen met levensbedreigende obesitas is sterk gestegen. In de laatste dertig jaar is dit aantal gestegen van 0,08% naar 0,56%. In Nederland komt dit neer op ongeveer 18.500 kinderen met morbide obesitas in de leeftijd van 2 tot 18 jaar. Morbide obesitas komt twee tot vier keer zovaak voor bij kinderen van Turkse en Marokaanse afkomst, en bij kinderen van wie de ouders relatief laag zijn opgeleid. Dit blijkt uit onderzoek, uitgevoerd door TNO, VUmc en LUMC, waarvan de resultaten afgelopen week gepubliceerd zijn in Plos One DOI:10.1371/journal.pone.0094299. 

Foto
15 april 2014
Zeewier
Heb jij wel eens een broodje zeewierburger gegeten? Zo nee, dan wordt dat de hoogste tijd. Volgens onderzoeker Klaas Timmermans wordt zeewier namelijk het nieuwe soja. Zeewier zit vol met eiwitten, vitamines en mineralen.


"Nederland loopt internationaal gezien achter op andere landen wat betreft het eten van zeewier. In Aziatische landen wordt het veel meer gegeten, maar ook in landen als Noorwegen, Ierland, Frankrijk en Spanje eten mensen veel meer zeewier", zegt Carola Helmendach van North Seaweed, een leverancier van zeewier.

Foto
Foto: Flickr / CC BY-NC-ND 2.0 / William
2 april 2014
Twee ons groente en twee stuks fruit
Iedereen kent het riedeltje wel: iedere dag twee ons groente en twee stuks fruit en je bent gezond bezig. Maar Britse onderzoekers zeggen dat dat veel te weinig is.

Mensen die zeven of meer porties groente en fruit per dag eten hebben volgens de onderzoekers 42 procent minder kans om voortijdig te overlijden dan mensen die minder groen eten. Voor wie vijf tot zeven porties eet is de kans 36 procent kleiner, schrijven de wetenschappers in het Journal of Epidemiology & Communication Health. 


Foto
Foto: Flickr / Creative Commons Vinoth Chandar
31 maart 2014
De 10 geboden van 'Goed eten'
De Volkskrant onderzoekt in een serie de 10 geboden van 'Goed eten'. Dit gaat van 'Eet lokaal' en 'Eet biologisch', naar 'Eet aan tafel' en 'Eet lekker'. Een en ander is terug te lezen op www.volkskrant.nl/de10geboden.
Foto
27 maart 2014
Vlees niet veilig
Vlees in de Nederlandse schappen is niet veilig genoeg. Dat zegt de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Er kan niet worden gegarandeeerd dat slachterijen volgens de regels werken en ook zijn er geen veiligheidsgaranties bij geïmporteerd vlees, schrijft de raad in een rapport.

De directe gevolgen voor de gezondheid van mensen die vlees eten, is moeilijk te bepalen. "Er is te weinig bekend over het aantal mensen dat ziek wordt van vlees", schrijft de raad in het rapport. Wel zijn er ruwe schattingen. Volgens onderzoek uit 2012 sterven jaarlijks 32 mensen door het eten van kippen-, varkens- of rundvlees, en worden er 200 duizend mensen ziek hierdoor.


Foto
15 maart 2014
Klachten door energiedrankjes
Tieners die last hebben van hartkloppingen, slaapstoornissen, druk gedrag en maagklachten moeten voortaan standaard gecontroleerd worden op het gebruik van energiedrankjes. De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) en GGD Nederland denken dat de klachten worden veroorzaakt door de consumptie van energiedrankjes. Het Voedingscentrum adviseert kinderen boven de 13 jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven om niet meer dan één blikje per dag te drinken. Kinderen onder de 13 moeten de drankjes helemaal mijden.

Foto







Foto: Tambako the Jaguar / Flickr - Creative Commons by-nd

6 maart 2014
Waarschuwing voor superfoods
Het Voedingscentrum waarschuwt consumenten voor het gebruik van zogenoemde superfoods. Producten als gojibessen, hennepzaad en tarwegras zouden heel goed zijn voor de gezondheid, maar vaak zijn die claims wetenschappelijk helemaal niet bewezen, aldus het Voedingscentrum.

"Gojibessen zouden de kans op kanker verminderen, chiazaad vertraagt het verouderingsproces, dat soort dingen. Het is gewoon marketingpraat. Zulke wondermiddelen bestaan helemaal niet", aldus woordvoerster Patricia Schutte.


Foto
20 februari 2014
Groot onderzoeksproject van start
Op 1 januari 2014 is een groot Europees project gestart, waar VU en VUmc bij betrokken zijn, namelijk: MooDFOOD. MoodFOOD is een project waar meerdere landen aan meedoen en wat in Nederland geleid wordt door prof. dr. Marjolein Visser en dr. Ingeborg Brouwer. MoodFOOD richt zich op de rol van voeding, voedingsgerelateerd gedrag en obesitas bij het voorkomen van depressie. Een groot deel van de Europese bevolking is te zwaar. Overgewicht verhoogt het risico op depressie. Verbeteren van voedingsgerelateerd gedrag kan depressie mogelijk voorkomen, voornamelijk bij personen die vatbaar zijn voor overgewicht. 

Foto
28 januari 2014
Cook & Care ontvangt subsidie
Stichting Roparun stelt vanuit de opbrengst van de Roparun geld ter beschikking voor Cook & Care voor het uitvoeren van kookworkshops voor kankerpatiënten.
Foto
Aangestuurd door Maak uw eigen unieke website met aanpasbare sjablonen.